VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ECB gaat eigen balans oppompen om economie aan het groeien te krijgen

ECB-president Mario Draghi zet grof geschut in om de stagnerende economie weer aan het draaien te krijgen. De ECB zal miljarden in de strijd gooien om bedrijven weer van de noodzakelijke kredieten te voorzien.

Toen ECB-voorzitter Draghi in juni de rente verlaagde liet hij weten dat daarmee de grens was bereikt. Donderdag drukte .

Het belangrijkste rentetarief ging van 0,15 naar 0,05 procent. Hoe verassend ook, het lijkt een maatregel die weinig reëel effect zal hebben.

Toch is het signaal duidelijk: Draghi wil alles doen om de zorgwekkend lage inflatie te stuwen en de economie weer aan het draaien te krijgen.

Een hogere inflatie is nodig op de nog steeds hoge schuldniveaus in diverse landen in reële termen te verkleinen. Vooral probleemlanden in Zuid-Europa hebben hogere inflatie nodig om uit de problemen te komen.

Om de Europese economie weer serieus aan het groeien te krijgen zijn kredieten van banken aan bedrijven essentieel.

Motor
Al jaren zijn banken huiverig om geld uit te lenen aan met name middelgrote en kleine bedrijven, waardoor ondernemen en investeren een stuk moeilijker wordt.

Hier ligt volgens de analyse van de ECB de motor naar groei. De centrale bank zet fors geschut in om banken geld uit te laten lenen aan bedrijven. Later deze maand start de ECB een programma waarin banken spotgoedkope leningen kunnen krijgen als ze deze gebruiken om kredieten te verstrekken aan het mkb.

De renteverlaging van donderdag is een nieuw lokmiddel om banken naar dit goedkoop geld-loket te brengen.
Bovendien start de ECB met het opkopen van zogenoemde asset backed securities (ABS) en covered bonds, obligaties met enige vorm van zekerheid.

De omvang van de opkoopprogramma's die in oktober van start moeten gaan, maakte Draghi nog niet bekend. Wel zullen samen met de goedkope kredieten aan banken "aanzienlijke" impact hebben op de balans van de ECB hebben, aldus de centraal bankier.

Honderden miljarden
Hij refereerde hierbij naar de balans van de ECB uit 2012 wat zou betekenen dat er voor honderden miljarden euro's aan stimuleringsmaatregelen de economie ingeschoten worden.

Ook herhaalde Draghi dat de ECB bereid is om met onconventionele maatregelen te komen, indien de vandaag aangekondigde maatregelen niet toereikend blijken.Voorlopig koopt de bankpresident tijd met de extra maatregelen zodat eerdere stimuleringsactieseffect kunnen sorteren in de economie.

Op korte termijn is er de steun in de rug van een zwakkere euro - na Draghi's actie werd de munt snel minder aantrekkelijk en dus minder waard. Daardoor wordt goederen importeren van buiten de eurozone duurder wat de inflatie aanwakkert.

Woorden en daden

Al eerder heeft Mario Draghi laten zien niet vies te zijn van massief ingrijpen door grootschalige stimuleringsmaatregelen. Ook op retorisch vlak weet de Italiaan zijn invloed uit te oefenen. Zijn belofte om, indien nodig, onconventionele middelen in te zetten bracht de kalmte terug op de financiële markten.

Nu kiest Draghi voor daden en woorden om een niet geringe uitdaging te lijf te gaan: de economie van Europa uit het slop trekken.